Tuesday, April 26, 2011

PAS dalam PR semakin menjadi persoalan

Kedudukan PAS dalam gabungan pembangkang Pakatan Rakyat semakin menjadi persoalan pada masa kini, ekoran keresahan yang semakin meluas dalam kalangan ahli parti itu berhubung faedah yang diperolehi PAS berbanding parti lain.

Menjelang muktamar tahunan PAS pada Jun ini, isu kedudukan PAS dalam PR sekali lagi akan menjadi tumpuan.

Dua pandangan utama dalam parti itu bersaing dalam mengendalikan peranan PAS dalam PR yang dikuasai PKR, melalui kepimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan kelebihan kerusi parti itu di beberapa negeri yang disebut sebagai negeri dikuasai PR.

PKR diikuti DAP menguasai Selangor manakala DAP menguasai Pulau Pinang dan Perak sebelum dirampas kembali oleh BN dikuasai DAP walaupun meletakkan menteri besar dari PAS. Kelantan dan Kedah pula dikuasai oleh PAS.

Anwar menguasai PR di peringkat pusat dalam banyak hal, paling jelas projek 16 September, 2008, bertujuan menarik ahli Parlimen Barisan Nasional menyertai PR - terutama PKR - untuk membolehkan PR menubuhkan kerajaan pusat dan Anwar menjadi perdana menteri.

Pendirian tidak bersetuju beberapa tokoh PAS dikecam banyak pihak yang menyokong projek 16 September sebagai mensabotaj agenda PR dan menjadi agen Umno.

Projek dikenali dengan nama popular 16 September atau 916 diilham dan digerakkan oleh Anwar dalam usaha menjatuhkan BN dan menubuhkan kerajaan pusat PR pimpinan beliau.

Persaingan kumpulan yang menyokong dan kritikal dengan ide itu mencetuskan krisis dalam PAS sehingga kedudukan Presiden Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dikecam hebat.

Abdul Hadi dan kumpulan digelar ulama dalam PAS turut dikaitkan dengan usaha bekerjasama dengan Umno dan membelakangi kerjasama dalam PR.

Ide dibawa Abdul Hadi yang dikemukakan sebagai kerajaan perpaduan ditolak dan ditafsirkan sebagai usaha membina pakatan politik antara PAS dengan Umno untuk kepentingan yang sempit.

Kumpulan yang kritikal dengan susunan kuasa dalam PR kini melihat gabungan itu didominasi PKR dan DAP dalam isu-isu nasional dan juga di negeri PR seperti Selangor, yang PAS didakwa dipinggirkan.

Di Selangor, pendirian dan inisiatif PAS berhubung arak dan bisnes yang dikaitkan dengan maksiat dikecam hebat rakan PR lain terutama DAP, meletakkan parti Islam itu sentiasa dalam keadaan defensif.

Di peringkat nasional, isu penggunaan nama Allah oleh Kristian Katolik mencetuskan kekecohan berpanjangan dan menyebabkan PAS dikritik kerana didakwa tidak tegas dan mengambil pendirian yang tidak tepat kerana bersetuju dengan tuntutan Katolik tersebut, pandangan yang dilihat dikuatkan lagi oleh Anwar.

PAS pula dikritik oleh ramai ilmuan Islam - termasuk yang prokerajaan dan daripada kumpulan bukan kerajaan Muslim - ekoran sikapnya yang dilihat berlembut dalam hal itu, sikap yang dilihat disebabkan oleh kepentingan politik pragmatik.

Sikap PAS itu turut diambil kesempatan oleh Umno yang mengecam keras apa yang disifatkan sebagai satu pengkhianatan PAS terhadap Islam.

Perkembangan terkini yang menyaksikan pembahagian undi Cina yang hampir sepenuhnya diberikan kepada parti pembangkang seperti DAP dan undi Melayu yang semakin mengukuh pada Umno dijangka bakal mencetuskan persoalan-persoalan kritikal berhubung kedudukan PAS dalam PR, terutama melibatkan kerjasama dengan DAP.

PAS dilihat mula memujuk pengundi Melayu selepas dikecam hebat Umno dan ekoran debat hangat dalam parti berhubung persepsi ramai yang parti itu semakin kurang memperjuangkan kepentingan Melayu.

Dua program besar dengan tema Melayu diadakan di Selangor, medan persaingan paling sengit melibatkan PAS dengan parti PR lain, yang terbaharu bertema PAS sebagai pengganti Umno sebagai parti utama orang Melayu.

Progam tersebut walau bagaimanapun dilihat sebagai terlambat dan sukar untuk menangani persepsi ramai yang melihat PAS semakin kurang mewakili kepentingan Melayu dalam usaha memenangi undi bukan Melayu dan akibat tekanan DAP dan PKR.

PAS memperkukuhkan kedudukan penyokong bukan Melayu selepas Pilihan Raya Umum ke-12 dalam parti itu dengan penubuhan Dewan Himpunan Penyokong PAS.

Program itu turut menyampaikan jaminan PAS kepada pengundi Melayu untuk memperjuangkan kepentingan mereka.

PAS menguasai dua negeri Melayu yakni Kelantan dan Kedah, dan berpotensi untuk menguasai sebuah lagi negeri iaitu Terengganu yang pernah dimenangi pada 1999 tetapi dirampas kembali oleh BN pada 2004.

PAS juga mempunyai asas yang kuat melalui ahli yang ramai di Selangor, tetapi bersaing dengan PKR untuk memenangi sokongan orang Melayu di negeri itu.

No comments:

Post a Comment