Thursday, December 24, 2009

Anwar lwn Dr M : Keputusan telah dirancang?

Dis 24, 09 2:08pm

Apakah bekas ketua hakim negara Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim ada memainkan peranan dalam keputusan penghakiman kes saman fitnah Datuk Seri Anwar Ibrahim terhadap mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad di Mahkamah Tinggi dua tahun lalu?

Persoalan ini timbul ekoran dakwaaan dalam sepucuk surat tanpa identiti pengirimnya bahawa pesuruhjaya kehakiman Mahkamah Tinggi, Tengku Maimun Tuan Mat telah menggugurkan saman Anwar itu selepas menemui Ahmad Fairuz beberapa kali sebelum mengumumkan penghakimannya.

Hakim-hakim terikat dengan kod etika yang ketat dan mesti tidak memihak dalam penghakiman mereka, dan tidak boleh tunduk kepada tekanan pihak eksekutif, penggubal undang-undang ataupun para pegawai senior badan kehakiman.

Seandaikan wujud kebenaran dalam dakwaan tersebut, maka badan kehakiman akan sekali lagi berdepan dengan keaiban.


Malaysiakini difahamkan bahawa satu aduan telah dibuat kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR, kini Pesuruhjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) pada tahun 2007 sejurus selepas Tengku Maimun menyampaikan penghakimannyaa dalam kes saman fitnah Anwar terhadap Dr Mahathir itu.

Dakwaan dalam surat yang dihantar kepada BPR itu turut disampaikan kepada pihak kehakiman dan pihak berkuasa, yang mendakwa Tengku Maimun telah beberapa kali membincangkan perkara itu dengan Ahmad Fairuz sebelum dia menyampaikan penghakimannya.

Antara dakwaannya ialah Ahmad Fairuz telah memberitahu Tengku Maimun "bagaimana hendak membuat keputusan" dalam kes tersebut.

Anwar telah memfailkan saman fitnah terhadap Dr Mahathir ekoran komennya dalam satu sidang akhbar Suhakam, berhubung dakwaan perilaku seks pemimpin pembangkang itu.

Peguam VK Lingam - yang dikaitkan dalam klip video skandal pengaturan hakim - mewakili Dr Mahathir dalam kes tersebut.

[Baca berita penuh]

No comments:

Post a Comment