Friday, May 27, 2011

Menteri Umno-BN nak tipu rakyat nak 'kecek' rakyat

Menteri berotak 'gila', nak tipu rakyat.

KUALA NERUS - Cabaran kerajaan pusat agar negeri-negeri yang diperintah Pakatan Rakyat menurunkan harga barang boleh dilaksanakan sekiranya hak mengutip cukai diberikan kepada negeri.

Timbalan Ketua Penerangan PAS Terengganu, Zakaria Dagang berkata demikian ketika berucap dalam Majlis Ceramah Isu Semasa yang diadakan di Seberang Takir, Rabu 25 Mei.
"Hari ini atau kelmarin, Timbalan Meneteri di Jabatan Perdana Menteri (yang juga) Ketua Penerangan Umno, dia suruh negeri-negeri di perinmtah Pakatan Ralkyat turunkan harga barang,

"menteri ini, sekolah pass (lulus) atau tidak (dengan) bercakap begitu, masalah sekarang soal kawalan harga barang, soal-soal berkaitan, adakah urusan negeri atau urusan persekutuan?,"soal Zakaria.

Menurut Zakaria yang juga Pengerusi Majlis Tindakan DUN Seberang Takir, negeri-negeri dibawah Pakatan Rakyat boleh menurunkan harga barang dengan syarat, cukai pendapatan dan cukai-cukai lain diberikan hak kepada kerajaan negeri.

Sebaliknya, kata beliau, pemikiran Menteri berkenaan 'berotak gila' apabila semua cukai-cukai diambil oleh kerajaan Pusat, tetapi menyuruh negeri Pakatan menurunkan harga barangan dan perkhidmatan.

Tindakan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang juga Ketua Penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan itu disifatkan mahu 'kecek' (tipu) rakyat, setelah kerajaan Umno dan Barisan Nasional tidak mampu menjawab persoalan berakaiatan kenaikkan harga minyak dan barang keperluan.

Turut hadir dan menyampaikan ceramah adalah Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayob dan Naib Ketua Penmuda PAS Terengganu Ustaz Kamaruzzaman AbdullahBO

No comments:

Post a Comment