Friday, July 2, 2010

Kita tunggu apa jadi kepada ulama muda

Mohd Hosni Mubarak

Di sini saya menegaskan yang mana saya menafikan dakwaan oleh Datuk Seri Shahidan Kasim, Fathul Bari dan Fadlan yang saya tidak diundang. Memang saya diraikan bersama-sama ulama yang lain, yang dikatakan 40 orang masuk Umno. Tak ada dibagitau sebelum itu majlis khas serah borang Umno jangan masuk, dan akhirnya saya dibenarkan masuk kerana dakwaannya saya beria-ria nak bersalam dengan PM, kata Shahidan. Saya menegaskan dakwaan Datuk Seri Shahidan itu tipu.

Dalam pengetahuan saya, yang mana hebat diperkatakan oleh media arus perdana sejumlah 40 ulama muda masuk Umno saya minta kepada Fathul Bari dan Fadlan buktikan, benar atau tidak sejumlah 40 ulama muda masuk Umno malam hari tu. Saya rasa tak cukup pun 40 orang, dalam anggaran 20 orang lebih je. Tapi kenapa dicanang dalam media 40 orang. Kalau tak termasuk saya dan kawan-kawan saya, kenapa kami disuruh berbaris dan bersalam dengan PM Datuk Seri Najib dan terus diumumkan, inilah dia barisan ulama muda masuk Umno.

Saya minta dan mengharap sahabat-sahabat barisan ulama yang lain kalau rasa dirinya tertipu dan teraniaya mari sama-sama bersama saya. Kita tunjukkan dan tegaskan pendirian kita mana golongan ulama, bukan golongan yang boleh dipermain-main dan dikotak katikkan oleh Umno dan Barisan Nasional.

Dari angka 100 turun 40. Itulah bilangan ulama yang menyertai Umno Jumaat lalu . Tak mengapalah bilangannya kurang 60 tetapi hakikatnya memang ada ulamak yang masuk Umno Jumaat lalu.

Menurut akhbar Utusan :

Wakil kumpulan ulama, Dr. Fadlan Mohd. Othman, 35, berkata, penyertaan mereka bertujuan untuk bekerjasama dengan parti itu dalam perkara yang berkaitan keagamaan dan kerohanian.

Baguslah jika itu niat mereka. Siapa pun tidak berhak menyekat mana-mana individu memilih dan menyertai mana-mana parti politik. Dengan penyertaan mereka ini ternyata aspek keagamaan dan kerohanian tandus dalam Umno, maklumlah Umno bukan sebuah badan siasah yang meletakkan Islam sebagai agenda perjuangannya.

Yang terbukti sampai hari ini mempertahankan agenda perjuangan Islam adalah PAS. Sama ada dalam keadaan menang atau tidak memerintah satu negeri pun itulah dasar dan matlamat perjuangan PAS dari dahulu sehingga hari ini dan insya Allah sampai bila-bila. Saya akui saya belum mengisi borang ahli PAS disebabkan saya belajar dan masih menumpukan pengajian dan menyambung peringkat master tetapi saya tahu matlamat dan perjuangan PAS.

Mengapa mereka tidak menyertai PAS?

Salah seorang jurucakap itu mengatakan PAS dah ramai ulama. Bagi saya mungkin Umno nampak lebih gagah, punya kuasa besar, memegang tampuk pemerintahan peringkat pusat. Maka sudah pastilah mengambil kira perhitungan dunia, Umno lah pilihan terbijak tambah kebanyakan mereka punya jawatan dalam kerajaan. Sekurang-kurangnya masa depan mereka terjamin. Anak-anak mereka nanti mudah nak dapat bantuan. Keluarga mereka juga. Mengapa mengambil jalan susah, megapa mahu pikul risiko,mengapa cari nahas?

Rasulullah s.a.w. ditawarkan menjadi raja, ditawarkan kedudukan, isteri yang cantik-cantik, hidup senang dan mewah, tetapi Rasulullah memilih untuk terus menerajui perjuangan ini kerana mengharapkan redha Allah swt.

Saya memetik ucapan Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang yang dibukukan dalam: Islam – Fikrah, Harakah dan Daulah, lebih 30 tahun lalu sempena Sambutan Abad ke 15 Hijrah di Kuala Terengganu:

Sebab Rasulullah s.a.w. menolak semua tawaran itu ialah yang pertama kerana golongan-golongan jahiliyah yang dipimpin oleh Abu Jahal itu mensyaratkan Rasulullah s.a.w. iaitu:

Wahai Muhammad awak boleh menerima jawatan menjadi raja. Awak boleh menerima harta. Awak boleh menerima pangkat. Syaratnya awak hendaklah mendiamkan diri terhadap kemungkaran, jahiliyah, kekufuran yang berlaku di Makkah ini. Awak nak sembahyang, bersembahyanglah. Nak berpuasa, puasalah. Nak tawaf di Kaabah, tawaflah. Nak mengerjakan haji, kerjakanlah haji. Tapi kami minum arak jangan ganggu. Kami berjudi jangan ganggu. Kami menyembah berhala jangan ganggu. Kami melakukan kufur dan jahiliyah jangan ganggu.

Semoga banyak perkara berkaitan keagamaan dan kerohanian dapat diterapkan dalam Umno melalui penyertaan kawan-kawan kita itu. Kita ucapkan kepada Fathul Bari dan Fadlan selamat mencuba dan semoga berjaya dalam Umno. Ramai ahli dan penyokong PAS mencabar ulama muda yang menyertai Umno supaya menghapuskan budaya rasuah/politik wang, budaya berjuang untuk projek, budaya untuk kepentingan diri sendiri yang sudah menjadi darah daging dalam Umno selama ini.

Selain itu mereka juga mahukan ulama muda mengubah perlembagaan Umno dan dasar perjuangan Umno dari nasionalis dan pragmatis kepada dasar Islam. Dan juga jangan lupa, ulama muda mesti dapat mengubah seluruh pemimpin Umno supaya komited dengan tuntutan agama khususnya bab menutup aurat dan akhlaq.

Seperti kemasukan ulama-ulama sebelum ini seperti Datuk Pirdaus, Imam Besar Masjid Negara, mana menghilang sekarang ini saya tak tau? Tuan-tuan tahu ke mana dia pergi? Yusof Nor, Hamid Othman, Nakhaie Ahmad, Hamid Zainal Abidin, Abdullah Md Zin, Mashitah, Jamil Khir dan lain-lain mereka hanya duduk dalam Umno/Barisan Nasional (BN) dan tidak boleh hendak berbuat apa.

Kalau ulama dan ustaz yang terkenal tidak mampu mempengaruhi sebarang keputusan yang diambil oleh kerajaan di semua peringkat macam mana dengan ulama muda 40 orang ni. Mampukah mereka mengubah Umno/BN? Kita tunggu dan lihat apa akan jadi dengan Fathul Bari dan Fadhlan.

Ulama muda : ‘Kami bukan wakil Asri di Umno’

No comments:

Post a Comment