Sunday, December 6, 2009

Batu api dalam isu doa bala

“Tidak perlu saya sebut akhbar mana, tak habis-habis kerjanya untuk laga-lagakan orang.”
“Maknanya kaedah diguna dalam menghadapi musuh berkesan. Dan demonstrasi yang mereka buat itu buktinya mereka terasa. Itulah maknanya peluru politik kita kena sasaran (musuh). “Kalau tak terasa masakan nak kalut ribut begitu,”dari themalaysianinsider Oleh Mohd Zuharman

KOTA BARU, Dis 5 — “Tidak perlu saya sebut akhbar mana, tak habis-habis kerjanya untuk laga-lagakan orang.”

Demikian kata Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat ketika menyeru penyokongnya supaya tidak membaca akhbar yang suka melaporkan berita berunsur provokasi berniat untuk melagakan individu tertentu.

Beliau membuat seruan itu ekoran rasa kecewanya apabila isu doa kemusnahan yang dieksploitasi pihak tertentu sebelum ini dimanipulasikan lantaran laporannya tidak diberi secara menyeluruh.

Baru-baru ini Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan bertubi-tubi diasak parti lawannya berhubung isu doa kemusnahan dituju kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, dan Umno bagi menuntut royalti minyak.

Namun pada masa sama beliau mengungkapkan perasaan bangga apabila tindakannya itu menyebabkan pihak musuhnya rasa terancam sekali gus pemimpinya juga turut terasa.

“Maknanya kaedah diguna dalam menghadapi musuh berkesan. Dan demonstrasi yang mereka buat itu buktinya mereka terasa. Itulah maknanya peluru politik kita kena sasaran (musuh).

“Kalau tak terasa masakan nak kalut ribut begitu,” katanya pada satu majlis perjumpaan dengan Dewan Pemuda PAS di kediaman rasminya sambil merujuk tindakan kumpulan bergelar Jemaah Prihatin Rakyat Kelantan mengadakan demonstrasi di hadapan pintu masuk Kota Darul Naim Selasa lalu.

Demonstrasi tersebut disertai tidak sampai 200 anggota seperti mana dilaporkan sehingga 1000 peserta.

Nik Aziz merakamkan ucapan terima kasih kepada penyokong PAS yang turut berada di hadapan Kota Darul Naim ketika demonstrasi sedang berlangsung seterusnya memberi sokongan kepadanya tanpa berbelah bagi.

Semasa demonstrasi tersebut berlangsung hampir 500 penyokong PAS turut hadir di kawasan persekitarannya untuk melihat suasana sebenar dan tidak fanatik untuk cuba mencetuskan situasi negatif.

No comments:

Post a Comment